Goed verlicht op pad

 

Foto: Twitter @Gemeenteutrecht

 

Met het ingaan van de wintertijd en de donkere wintermaanden in het vooruitzicht, is het extra belangrijk ervoor te zorgen dat je fietsverlichting in orde is: goede fietsverlichting bevordert immers de verkeersveiligheid en voorkomt ongelukken. Verschillende organisaties zetten zich ook dit najaar weer in om fietsers hierop alert te maken.

In het kader van de ANWB campagne Lichtbrigade zijn verschillende fietspaden in Utrecht dit jaar voorzien van symbolen die fietsers oproepen hun licht aan te doen. De Fietserbond repareerde gratis fietsverlichting in de binnenstad en ook in repair caf├ęs konden mensen hun fietsverlichting laten maken.

Ook het educatieve aanbod van De Fietsmeesters wordt afgestemd op de winterse weersomstandigheden. Waar in het voorjaar aandacht wordt besteed aan het gebruik van de mobiele telefoon en het fietsen in groepen, verplaatst de focus zich in het najaar naar fietsverlichting, glad wegdek en slecht zicht. In het basis- en voortgezet onderwijs leggen de leerlingen onder andere op een virtual bike een parcours af met regen, sneeuw en slecht zicht. Spelenderwijs doen ze zo kennis op over hoe ze ook in de winter veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. Benieuwd hoe een parcours op een virtual bike eruit ziet? Bekijk dit filmpje: