Fiets: 20 tot 24 inch

 

Ontwikkeling

Je kind is 8 tot 10 jaar oud. In deze leeftijdsfase beheerst je kind een goede grove motoriek. Zo is bijvoorbeeld de oog-hand-voet coördinatie nu goed ontwikkeld. Daarnaast gaan kinderen vaker zelfstandig buiten spelen en fietsen.

 

Beheersing

Gemiddeld genomen fietsen kinderen op 9-jarige leeftijd zelfstandig naar school. Rond die leeftijd kunnen de meeste kinderen afstanden en snelheden goed inschatten. Maak desalniettemin als ouder een gedegen afweging of je kind hier klaar voor is en of de verkeerssituatie het toelaat. Blijf regelmatig gezamenlijk naar school fietsen. Stel je kind vragen als: wat moet je doen als we zometeen linksaf slaan? Of: mag die auto (die van rechts komt) eerst of hebben wij voorrang? Voor de ontwikkeling van je kind is het van belang om hem, waar mogelijk, zelfstandig te laten fietsen. Begin hiermee door hem bekende fietsroutes naar bijvoorbeeld zijn vriendjes of sportvereniging alleen te laten fietsen. Door hem dit vertrouwen te geven sterk je de zelfverzekerdheid van je kind.

 

Verkeersdeelname

Het oefenen in de wijk is voorbij, het is nu tijd om je kind zoveel mogelijk in het verkeer mee te nemen en ook steeds vaker zelfstandig te laten fietsen. Vanaf deze leeftijdsgroep zal hij steeds meer in groepen gaan fietsen, bijvoorbeeld vanuit school naar de gymzaal. Benadruk dat ze in tweetallen naast elkaar moeten blijven fietsen. Geef je kind ook mee dat, ondanks dat hij zelf goed kan fietsen, sommige verkeersgebruikers wellicht minder opletten en het dus belangrijk is altijd rekening te houden met andere weggebruikers.

 

Wist je dat… kinderen die vaker zelf op de fiets naar school gaan, beter voorbereid zijn op verkeersdeelname en minder kans hebben op het krijgen van een ongeluk?

Fietsonderhoud

Een goed passende en functionerende fiets verhoogt de veiligheid en het fietsplezier. Ook daarmee kun je samen met je kind aan de slag!