Fiets: 18 tot 20 inch

 

Ontwikkeling

Je kind is 6 tot 8 jaar. In deze fase ontwikkelt je kind zich van een kleuter tot een echt schoolkind en wordt het steeds onafhankelijker. Ook de wereld van je kind wordt steeds groter. Hij zal speelafspraken gaan maken met vriendjes en vriendinnetjes en misschien naar een sportclub of muziekles gaan. Goede gelegenheden om samen op de fiets naartoe te gaan. Op deze manier doet hij ervaring op in het verkeer, traint hij de spieren om gemakkelijk te kunnen fietsen en ervaart hij het gemak en plezier van het fietsen.

 

Fietsbeheersing

In deze leeftijdsfase krijgt je kind steeds meer controle over zijn lichaam. Daardoor hebben de meeste kinderen op deze leeftijd het fietsen goed onder de knie. Toch vergt veilig deelnemen aan het verkeer nog veel hulp en oefening. Het plotseling remmen, scherpe bochten maken en snel op- en afstappen kan nog moeilijk zijn. Blijf daarom samen oefenen en laat je kind zoveel mogelijk ervaring opdoen in de praktijk.

 

Verkeersdeelname

Veilig aan het verkeer leren deelnemen vereist oefening. Ga daarom zo veel mogelijk samen met je kind op de fiets naar school of afspraken toe. Oefen verschillende routes, zodat je kind kennis kan maken met verschillende verkeerssituaties. Laat je kind rechts naast je fietsen en vertel tijdens het fietsen wat de regels zijn. Bijvoorbeeld dat hij zijn hand moet uitsteken als hij wil afslaan. Als je kind iets ouder is, kun je je kind rechts voor je laten fietsen. Zo kun je goed zien wat je kind doet en als het nodig is, snel ingrijpen. Laat je kind vertellen wat hij in verschillende situaties moet doen.

In deze leeftijdscategorie kun je je kind ook alert maken op de aanwezigheid van verkeersborden en spelenderwijs oefenen met de betekenis van een aantal borden.

  • Als je kind zes is, begint hij meer belangstelling te tonen voor regels. Toch zijn veel verkeersregels, zoals bijvoorbeeld voorrangsregels, vaak nog te moeilijk. Je kunt onderweg wel veiligheidsafspraken maken. Bijvoorbeeld: rechts houden, afstappen bij een kruispunt, veilig oversteken, je hand uitsteken, nooit midden op de weg stil gaan staan en altijd oogcontact zoeken met andere verkeersdeelnemers.
  • Pas rond zijn negende jaar is het zicht van je kind volledig ontwikkeld. Houd er dus rekening mee dat voor die tijd zijn gezichtsveld nog beperkt is en hij verkeerssituaties soms nog niet goed kan overzien.
  • In deze leeftijdsfase neemt het concentratievermogen toe en kan je kind gebeurtenissen beter onthouden. Toch kan hij iets wat hij in een bepaalde situatie heeft geleerd, nog niet automatisch toepassen in een andere situatie. Het is daarom belangrijk om geduld te hebben, je kind zoveel mogelijk ervaringen op te laten doen en veel te herhalen.
  • Een kind van zeven wil graag zelf beslissingen nemen. Toch kan dat in het verkeer nog best moeilijk zijn. Een kind heeft meer tijd nodig om een beslissing te nemen, terwijl veel situaties in het verkeer om een snelle beslissing vragen. Overschat je kind dus niet.

 

Wist je dat… de meeste kinderen op hun zevende het verschil tussen links en rechts weten? Vanaf dan kun je daar dus ook samen mee gaan oefenen in het verkeer!

Fietsonderhoud

Een goed passende en functionerende fiets verhoogt de veiligheid en het fietsplezier. Ook daarmee kun je samen met je kind aan de slag!