Fiets: loopfiets

 

Ontwikkeling

Je kind is 2,5 tot 4 jaar en bevindt zich in de peuterfase. In deze fase gaat de motorische ontwikkeling van je kind met sprongen vooruit. Het evenwicht neemt toe en peuters kunnen een grotere omgeving gaan verkennen. Een goed moment dus om te gaan oefenen met de eerste stappen van het (leren) fietsen. Neem hiervoor de tijd en zorg er vooral voor dat je kind ontdekt hoe leuk fietsen kan zijn!

 

Beheersing

Je zult ongetwijfeld veel peuters zien fietsen op een driewieler. Op een driewieler oefent de peuter met het opstappen, trappen en sturen, maar een belangrijk aspect blijft achterwege: het balanceren. Wij adviseren dan ook om je kind te leren fietsen op een loopfiets. Wanneer een kind uit de voeten kan op een loopfiets en dus zijn evenwicht kan bewaren, is de stap naar een echte fiets met trappers een stuk kleiner.

 

Om je kind te leren fietsen op een loopfiets, kun je samen verschillende oefeningen doen:

  • Oefen spelenderwijs het op en afstappen op de loopfiets. Denk hierbij aan een stoelendans waarbij je met je fiets rond de stoelen fietst en als de muziek stopt je moet afstappen en naar de stoel toe moet lopen.
  • Oefen het remmen door plots als ouder over te steken over een uitgezet parcours.
  • Het belangrijkste in deze fase is het oefenen met het balanceren. ‘Voetjes van de vloer’ is hiervoor een goede oefening. Laat je kind een aanloop nemen tot pion A, vanaf hier gaan de voetjes in de lucht en moet je kind proberen al balancerend uit te rollen tot pion B.

 

Deelname

  • Oefen zoveel mogelijk in en om je huis. Heeft je kind voldoende zelfvertrouwen en heeft hij de loopfiets goed onder controle, neem hem dan mee op pad (boodschappen doen, wandelen in het park, etc.). Het voordeel van de loopfiets is namelijk dat je kind op de stoep mag fietsen.
  • Maak de eerste afspraken met je kind in het verkeer. Zo kun je afspreken altijd bij de stoep te wachten of aan je kind te vragen wat hij moet doen bij een rood of groen verkeerslicht.
  • Leren fietsen gaat met vallen en opstaan. Bij tweezijdige ongelukken zal een helm zelden de gewenste bescherming bieden, maar omdat je kind op deze leeftijd vooral eenzijdige ongelukjes zal beleven adviseren wij bij deze leeftijdsgroep een helm te gebruiken.

 

Wil je meer tips? Je kunt op internet veel leuke filmpjes vinden van ouders die hun kind leren fietsen.

Fietsonderhoud

Een goed passende en functionerende fiets verhoogt de veiligheid en het fietsplezier. Ook daarmee kun je samen met je kind aan de slag!