Op het asielzoekerscentrum aan de Einsteindreef in Utrecht wonen ongeveer 300 vluchtelingen, waaronder een groot aantal gezinnen met kinderen. Om deze kinderen kennis te laten maken met de Nederlandse fietscultuur, krijgen zij tien weken lang fietsles. Deze fietslessen worden gegeven door tot fietsdocent opgeleide vrijwilligers van De Fietsmeesters.

Fietsen is in Nederland een alledaagse activiteit; al op jonge leeftijd nemen kinderen op hun fiets deel aan het verkeer. Kennismaken met de Nederlandse cultuur betekent dus ook: leren fietsen! Voor kinderen die niet in Nederland zijn geboren, is fietsen echter helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel van de kinderen die in het asielzoekerscentrum wonen hebben zelfs nog nooit op een fiets gezeten. Daarom krijgen zij tien weken lang, één uur per week fietsles. Dat betekent: leren balanceren, sturen en remmen. Maar ook: leren hoe je veilig kunt deelnemen aan het uitdagende Utrechtse verkeer, verkeersregels en banden plakken. Naast dat de kinderen zich zo op een leuke manier (samen leren fietsen is natuurlijk ook gewoon heel leuk!) een stukje van de Nederlandse cultuur eigen maken, vergroten ze ook hun zelfredzaamheid. Kunnen ze straks bijvoorbeeld samen met hun klasgenoten, veilig op de fiets naar school.