“Fietsen de vrouwen met zijwieltjes?”

 

“Geef je fietslessen?? Hebben die fietsen dan zijwieltjes? Nee? Hoe doe je dat dan?”

Als ik vertel dat ik fietsles geef, reageren de meeste mensen met verbazing, zich niet realiserend dat er een grote groep mensen in Nederland woont die niet kan fietsen. Nooit geleerd in het land van herkomst. Hoe kun je hier in Nederland nou uit de voeten zonder te kunnen fietsen? Reden voor heel veel (vooral) dames om de kans om te leren fietsen te grijpen als die zich voordoet. Vaak komen ze een beetje aarzelend naar de eerste les. Wat nou als ik val? Wat nou als ik ergens tegenaan rijd? Gelukkig kan ik ze meestal wel gerust stellen: er wordt immers geoefend op lage fietsen zodat ze meteen hun voeten op de grond kunnen zetten als ze het idee hebben dat ze gaan vallen.

En ergens tegenaan fietsen? Ja, dat gebeurt wel eens. Het is verbazingwekkend hoe de cursisten kans zien om die ene paal, die op het enorme plein staat waar we oefenen, toch iedere keer weer weten te vinden. Alsof er een magneet in zit. Maar ernstige schade is er eigenlijk nooit, want hard wordt er niet gefietst en de dames zien natuurlijk wel wat er te gebeuren staat en springen vaak al van hun fiets af voor ze de paal raken. Kunnen ze dan niet sturen? Nee, in het begin dus niet. Dan is de fiets de baas en die doet maar wat. Lukt het eindelijk om zelf te beslissen waar je heen wilt, dan presenteer ik het volgende probleem: hand uitsteken. Als ik de cursisten vertel dat ze eigenlijk een heel rondje op het plein moeten kunnen fietsen met één hand aan het stuur, zie je ze vertwijfeld kijken: zal dat ooit lukken?

Oefening baart kunst is een oud gezegde en hoe waar is dat voor het fietsen!

Het is altijd weer mooi om te zien dat mensen zich op hun gemak gaan voelen op de fiets. Soms zie je ze later door de wijk rijden, helemaal happy met hun eigen fiets. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik ook mensen heb leren fietsen die er na de cursus helemaal niks meer mee gedaan hebben. Dan hoop ik maar dat ze op een dag die bus of auto helemaal zat zijn, een fiets gaan kopen en weer gaan genieten van de buitenlucht en de beweging van een flinke fietstocht.

-Tineke Zwarts