Fiets: 24 tot 28 inch

 

Ontwikkeling

Je kind is 10 tot 12 jaar oud en bevindt zich in de prepuberteit; een fase met een hoop emotionele onrust. Je kind vindt zichzelf oud genoeg om beslissingen te nemen en zal zich regelmatig tegen je verzetten. Toch heeft hij ook in deze fase behoefte aan grenzen en afspraken en kun je als ouder dus nog wel degelijk invloed uitoefenen. Zorg voor een open houding en geef je kind het gevoel dat hij bij je terecht kan. En geef zelf het goede voorbeeld. Dat betekent bijvoorbeeld: niet in het bijzijn van je kind door rood fietsen en niet bellen op de fiets (en zeker niet in de auto!).

 

Beheersing

Laat je kind zelfstandig naar school, vriendjes en sportvereniging fietsen. Laat hem ook veel samen fietsen met vriendjes zodat hij leert hoe het is om in (grote) groepen te fietsen. Oefen samen met je kind een keer de route van het praktisch verkeersexamen: de routes kun je online bekijken. Daarnaast kun je de kennis van je kind toetsen met de VVN Praktisch Verkeersexamen app.

 

Verkeersdeelname

  • Als je kind in groep 8 zit, is het belangrijk om de route naar zijn toekomstige middelbare school te oefenen. Je kunt dit bijvoorbeeld samen met klasgenoten (en hun ouders) doen die naar dezelfde school gaan. Sta bewust stil bij nieuwe verkeerssituaties. Oefen de route een keer voor of tijdens de zomervakantie en nog eens vlak voor het nieuwe schooljaar begint.
  • Als je kind een smartphone heeft, is de kans aanwezig dat hij hier veel mee bezig is. Maak daarom afspraken over het gebruik van de smartphone op de fiets. Vertel dat het gebruik van de telefoon op de fiets niet alleen een gevaar voor jezelf kan zijn, maar ook voor andere mensen in het verkeer. Geef hierin zelf het goede voorbeeld en gebruik je telefoon niet op de fiets.

Fietsonderhoud

Een goed passende en functionerende fiets verhoogt de veiligheid en het fietsplezier. Ook daarmee kun je samen met je kind aan de slag!